Winnaar van Gouden Strop te gast in de bibliotheek?

20/12/2021

   

  In Bibliotheek Utrecht wordt op 9 juni 2022 tijdens de Avond van het Spannende Boek de winnaar bekend gemaakt van de NBD Biblion Gouden Strop. En bibliotheken krijgen nu de kans om de winnaar in hun bibliotheek te ontvangen!

  Gouden Strop Thriller Tour
  Hoe leuk zou het zijn als de winnaar van de meest prestigieuze thrillerprijs naar de bibliotheek komt? De beste Nederlandse thrillerauteur van het jaar die de bezoekers van bibliotheken tijdens een middag of avond meeneemt in de geheimen van de misdaadroman. En niet alleen de winnaar, maar bibliotheken mogen ook nog eens drie andere Nederlandse thrillerauteurs uitnodigen. Bijvoorbeeld een oud-Gouden Strop winnaar, een bestsellerauteur of een schrijver uit hun eigen regio. Vier misdaadauteurs op één podium in de bibliotheek. 

  Wanneer?
  Stichting Gouden Strop en NBD Biblion organiseren in september en oktober 2022 de Gouden Strop Thriller Tour. Tien optredens in tien bibliotheken door heel Nederland.. Het honorarium voor de vier auteurs wordt betaald door Stichting Gouden Strop. NBD Biblion stelt promotiemateriaal ter beschikking. De rest moeten bibliotheken zelf doen. Een datum prikken, een presentator regelen, de auteurs uitnodigen (Stichting Gouden Strop heeft een namenlijst waaruit gekozen kan worden) en zorgen voor publiciteit.

  Hoe maakt een bibliotheek kans gekozen te worden?
  Bibliotheken die willen meedoen aan de Gouden Strop Thriller Tour melden zich vóór maandag 28 februari aan via dit formulier. Zij geven minstens 3 data waarop het evenement kan plaatsvinden en laten ook weten wat de motivatie is om de thrillerauteurs naar de bibliotheek te halen. Hoeveel bezoekers worden er verwacht? Wordt er samengewerkt met de lokale boekhandel? Kortom: wat is het plan?

  Omdat de organisatie uitgaat van meer dan 10 aanmeldingen wordt er niet alleen op de motivatie gelet maar wordt er ook gekeken naar regionale spreiding. Nog vragen over de Gouden Strop of de Gouden Strop Thriller Tour? Neem dan contact op met Stichting Gouden Strop.

  Bibliotheken: doe mee en reageer!


  De lijnen zijn gesloten - en sssst: de jury leest

  04/12/2021

  Afgelopen 30 november was de laatste dag dat uitgevers hun titels konden aanmelden voor de prijs voor het beste spannende boek van het jaar. 

   

  De jury, onder leiding van juryvoorzitter Martijn Bennis (algemeen directeur ANP), bestaat uit Monique de Heer (recensent Trouw), Jacqueline Lamper ('stoerste thrillerverkoopster' van Nederland 2020), Anne Terwisscha (recensent NBD Biblion) en Erik de Vries (recensent VN Thrillergids).

  Vrijwel alle spannende boeken zijn inmiddels ontvangen, de eerste beoordelingen zijn geschreven en liggen veilig in de kluis op het secretariaat. 


  ...bij een nieuwe sponsor hoort ook een nieuw logo!

  16/09/2021

  NBD Biblion nieuwe hoofdsponsor Gouden Strop

  Persbericht 16-09-2021

  Met ingang van 1 september 2021 is Stichting NBD Biblion de hoofdsponsor van de Gouden Strop, de prijs voor de beste spannende oorspronkelijk Nederlandstalige misdaadroman van het jaar. De sponsorovereenkomst geldt voor een periode van tenminste drie jaar.

  Behalve de Gouden Strop sponsort NBD Biblion ook de Schaduwprijs, de prijs voor het beste en/of meest bijzondere misdaadromandebuut van het jaar. Begin juni 2022 zullen de winnaars van de NBD Biblion Gouden Strop en NBD Biblion Schaduwprijs bekend worden gemaakt tijdens de Nederlandse Thrillerprijzen, die plaatsvinden in de theaterzaal van de Bibliotheek Utrecht aan de Neude.

  Gouden Strop Thriller Tour

  Dankzij NBD Biblion komt er de Gouden Strop Thriller Tour, een tournee in het najaar van 2022 waar de winnaar van de NBD Biblion Gouden Strop samen met andere Nederlandse thrillerauteurs tien bibliotheken bezoekt. Misdaad, moord, mysterie, spanning. Thrillerauteurs zitten vol verhalen. De Gouden Strop Thriller Tour is voor lezers een uitgelezen kans om kennis te maken met de beste thrillerauteurs van Nederland.

  Michael Berg, Voorzitter Misdaadauteurs Auteursbond en bestuurslid Stichting Gouden Strop: “We zijn heel blij met onze nieuwe hoofdsponsor NBD Biblion. Daardoor kunnen we een aantal verbeteringen doorvoeren. Het prijzengeld van € 10.000,- voor de winnaar blijft hetzelfde, maar we hebben nu wel de middelen om meer en betere promotie te maken voor de auteurs die de longlist en de shortlist halen en daarmee de Nederlandse thriller meer in het zonnetje te zetten. Bovendien blijft het niet bij een prijs, maar gaan we met de Gouden Strop Thriller Tour ook nog het land in."

  Nina Nannini, Algemeen Directeur van NBD Biblion: “Thrillers en spannende verhalen bestaan sinds jaar en dag en zijn vaak het meest gelezen genre binnen de bibliotheken. We sponsoren de Gouden Strop om te zorgen dat er genoeg aandacht is voor dit belangrijke genre samen met alle betrokken auteurs en lezers. Met de Gouden Strop Thriller Tour zorgen voor een mooie toevoeging aan de activiteitenkalender van bibliotheken.”

  NBD Biblion is dé dienstverlenende organisatie voor openbare bibliotheken en mediatheken in Nederland. Naast het selecteren, recenseren en beschrijven van media levert NBD Biblion jaarlijks miljoenen uitleenklare exemplaren aan de openbare bibliotheken en schoolmediatheken. Verder ontwikkelt NBD Biblion voortdurend nieuwe diensten en producten om de dienstverlening aan haar klanten te optimaliseren. www.nbdbiblion.nl


  Achter de schermen 

  06/09/2020

  Er wordt achter de schermen, zoals dat heet, alweer druk gewerkt aan de voorbereidingen voor editie 2022. Over niet al te lang kunnen uitgevers bericht ontvangen met een uitnodiging hun spannende boeken aan te melden. Rond 20 september komt het vernieuwde reglement online. Wie niet automatisch wordt aangeschreven (of wie dat vermoedt, of vreest): geef de volledige contactgegevens van uw uitgeverij door op remco@hetkantoortje.nl


  Nog even kijken naar Editie 2021

  06/08/2020

  Alles over de voorgaande editie nog eens nalezen? Kijk dan bij editie 2021.